top of page
  • Jovita

Apdainuotasis Diemedis

Atnaujinta: 2022-06-18

Artemisia Abrotanum

Senuosiuose gėlių darželiuose pamėgtas daugiametis puskrūmis žinomas tūkstantį metų. Liaudiškai dar vadinamas dievo medžiu, žalmedžiu. Nuo seno šiam augalui buvo priskiriamos stebuklingos, dieviškos savybės. Šventinta šakelė saugojo namus nuo gaisro, nelaimių, diemedžio vainiką kabindavo virš durų, kad ligos nepultų.


Tai Astrinių ( Asteraceae Dumort) šeimos 60 - 150 cm aukščio puskrūmis. Graižai labai smulkūs, 2 - 2,5 mm skersmens, nusvirę, kekėmis susitelkę į šluoteles. Žiedai žaliai gelsvi. Vaisiai iki 1, 2 mm ilgio. Žydi rugpjūčio - spalio mėn.


Diemedis mėgsta purias, derlingas, nešlapias dirvas. Sėklos Lietuvoje nesubręsta, todėl dauginamas dalijant puskrūmį ar ūgliais. Šakelėse ir lapuose bei graižuose yra 0,18 - 1,40% eterinio aliejaus.


Diemedis vartojamas tradicinėje ir liaudies medicinoje. Diemedžio lapai švelniai kvepia citrinomis ir beveik neturi kartėlio. Jauni ūgliai ir lapai vartojami likeriams, keksams bei kitiems konditeriniams gaminiams aromatizuoti. Diemedžių šakelės ne tik aromatizuoja rūbus, bet ir juos apsaugo nuo kandžių.


71 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page